13 Nisan 2014 Pazar

Persuasion

Persuasion

Persuasion, Sir Walter Elliot'un en sevdiği kitap Baronetcy'den aktarıldığı gibi Elliot ailesinin kısa bir geçmişiyle başlar. Elliotların saygın, tanınmış ve toprak sahibi bir aile olduğunun farkındayız. Leydi Elliot, Sir Walter'ın karısı on dört yıl önce öldü ve eşini üç kız çocuğu ile bıraktı: Elizabeth, Anne ve Mary. Hem Elizabeth hem de Anne bekardı, fakat en genç olan Mary, Charles Musgrove adında zengin bir adamla evliydi ve yakınlarda yaşar.. Sir Walter aileyi büyük bir borç batağına sürükledi. Güvenilir bir aile danışmanı olan Lady Russell, Elliotların harcamalarının düşürülmesini önerdiğinde, Sir Walter dehşete düştü. O sade bir hayat geçirmenin katlanılmaz olduğunu düşünüyordu. Elliotlar, başka seçenekleri olmadığı için, masraflarının daha kolay karşılayabilecekleri bir eve taşınmaları gerektiğine karar verdiler. Aile mülkü olan Kellych Hall'ı kiralamak istiyorlardı.

Evlerini kiralamak için mükemmel bir kiracı buldular; Amiral ve Bayan Croft, model evliliği olan zengin ve iyi huylu Deniz Kuvvetlerine mensup insanlardır. Bay Walter, Amiral'in iyi görünüşlü bir adam olduğundan rahatladı.Ortanca kız olan Anne Elliot, Crofts'larla tanıştıkları için çok mutlu oluyor çünkü sevdiği adam Mrs. Croft'un erkek kardeşidir. Sekiz yıl önce Yüzbaşı Frederick Wentworth'le evlenecekti ama Lady Russell, Yüzbaşı Wentworth'ün yeterince yüksek bir mertebede olmadığına onu ikna etti ve Anne bu ilişkiyi durdurdu. Crofts'larla beraber Yüzbaşı Wentwor'u tekrar gereceği için çok heyecanlıydı.

Sir Walter, Elizabeth ve Bayan Clay (ailenin dul, biraz daha alt sınıf bir dostu) Bath'a gidiyordu. Anne kız kardeşi Mary ile Uppercross Cottage'ta iki aylık bir süre boyunca kalmaya devam ediyordu. Mary sık sık şikayet eder ve Anne kız kardeşinin endişelerini dinlerdi. Uppercross'ta, Anne Musgrove ailesini kesinlikle hoş buluyordu. Bay ve Bayan Musgrove'un üç yetişkin çocuğu vardı: Charles (Mary'nin kocası), Henrietta ve Louisa. Anne, hane halkının hareketli doğasına ve Musgroves'in çocukları için açık şevkine hayret eder. Yakında haber, Kaptan Wentworth'un denizden döndüğü ve kız kardeşiyle birlikte Kellynch'te kaldığı geliyor. Kaptan Wentworth, Bay Musgrove ile arkadaş olur ve Uppercross'ta günlük ziyaretçi olur. İlk önce uzun bir süre sonra onu tekrar görmek endişe uyandırır, ancak ona karşı gerçekleştirdiği eylemler sadece müstakil ve naziktir. Henrietta ve Louisa Musgrove'a daha çok vurulmuş görünüyor. Anne, Kaptan Wentworth'un sonsuza dek kaybettiğini düşünerek istifa eder.

Yüzbaşı Wentworth, arkadaşlarının Harvilles'lerini ziyaret etmek için Lyme'ye bir gezi önerir. Onlar oradayken, iyi görünümlü bir beyefendi Anne'i alır; Daha sonra bu adamın Anne'nin kuzeni Bay Elliot ve Kellynch'in Sir Walter'ın varisi olduğunu keşfederler. Grup sahilde sabah yürüyüşüne çıkmaya karar verir. Louisa Musgrove kötü bir düşüşe ve bilinçsiz çaldı. Anne düz bir başkan tutar ve elinden gelen her şeyi yaparak Louisa'ya bakar. Doktor Louisa'nın iyileşeceğini belirler ancak birkaç ay boyunca Lyme'de kalması gerekecektir. Kaptan Wentworth Louisa'nın düşüşünden kendisini sorumlu tutuyor ve Musgrove ailesine yardım etmeye çalışıyor. Anne, Bay ve Bayan Musgrove'un küçük çocuklar için bakım yapmalarına yardımcı olmak için Uppercross'a geri döner. Birkaç hafta sonra, Lady Russell ile birlikte kalmaya çalışıyor.

Noel sonrasında, Lady Russell ve Anne, Bath'taki Elliot ailesinin geri kalanına Anne'in dehşetine kadar katılmaları gerektiğine karar verdiler. Efendim Walter ve Elizabeth onunla ilgilenmiyor, ama Bath'a gelmesinden memnundular. Bath'ta resmi olarak bir zamanlar uzlaşmış amcası Sir Walter ile barış içinde bulunan kuzeni Bay Elliot'a tanıtıldı. Her ne kadar Bay Elliot'un ani özürleri için verdiği motivasyonları sorarsa da onu hoşa düşüren bir beyefendi olarak kabul eder. Bay Elliot, Anne'den olağanüstü derecede minnettar ve yakında karısı olmaya çalıştığını açıkça belli ediyor. Bath'ta iken Anne yakınlarda dul bırakılan ve zor zamanlara düşen eski bir okul arkadaşı Bayan Smith ile tekrar tanınıyor. Bayan Smith'den Anne Bay Elliot'un gizli geçmişi hakkında bilgi sahibi; Bayan Smith'i kötü muamele gördüğünü ve Anne ile evlenmeyi, Kellynch baronetcy'nin tek mirasçı olmasını sağlamak için evlenmeyi planladığını öğrendi. Bay Elliot, Bay Walter'ın Bayan Clay ile evleneceğinden, bir oğlu olmasından ve dolayısıyla unvanından mahrum kalmasından korkuyor. Sir Walter'ın varisinin kalmasını sağlamak için plan yapıyor. Anne bu haberi duymaktan korkuyor.

Crofts, iki angajmanın haberi ile Bath'a gelir; Henrietta kuzeni Charles Hayter ile evlenecek ve Louisa, iyileşmekte iken Lyme'de görüştüğü Yüzbaşı Benwick ile evlenecek. Anne, Kaptan Wentworth'un Louisa'ya söz vermediğinden ve bir kez daha özgür olduğunda çok sevindi. Kaptan Wentworth yakında Bath'a varacak. Sekiz yıl önce olduğundan çok daha zengin bir adam ve Sir Walter gönülsüzce onu sosyal çevrelerine kabul ediyor. Wentworth kıskanç büyür, çünkü Anne kuzenine Bay Elliot'a bağlı olduğunu düşünüyor. Yine de Anne'ye, onun için gerçek, sürekli ve sürekli sevgisini anlatan bir aşk mektubu yazıyor. Anne heyecanlanıyor ve meşgul oluyorlar. Bay Elliot, Anne ile evlenmeyi planladığı için şaşkına döndü. O ve bayan. Clay Bath bırak; Birlikte oldukları söylentileri vardır. Sir Walter'ın istasyonunun altında evleneceği herhangi bir tehlike artık yok. Efendi Walter ve Lady Russell, Anne ve Yüzbaşı Wentworth arasındaki evlilik için onay verirler.

7 yorum :

Unknown dedi ki...

great

Adsız dedi ki...

selam a.p.o.o nmdshhhf

Adsız dedi ki...

elif hocam lütfen yapmayın

Unknown dedi ki...

Çok uzun ama işimi gördü saolun

Unknown dedi ki...

Barış o kadar haklısın ki hahdhshahhahea amina koyim iyi güldük arkadaslarla

Adsız dedi ki...

11a byurdamısın

Adsız dedi ki...

11A sağ baştan say

Yorum Gönder